როგორი უნდა იყოს ხანდაზმულთა კვება - ხუთი წესი, რომელიც უნდა დაიცვათ

ხანდაზმულთა კვება

უფროსი თაობა ძალიან განსხვავდება ახალგაზრდებისგან, და არა მხოლოდ იმიტომ, რომ მათ აქვთ მდიდარი ცხოვრებისეული გამოცდილება, ცოდნა და უნარები. ხანდაზმული ადამიანის ორგანიზმში ბიოლოგიური პროცესები არ ჰგავს ახალგაზრდის ორგანიზმში მიმდინარე პროცესებს: სასარგებლო ნივთიერებები უარესად შეიწოვება, ენერგია სხვაგვარად იხარჯება, იცვლება მეტაბოლური პროცესები. ხშირად ხანდაზმულებს სჭირდებათ კვების რეჟიმის გადახედვა, რათა თავი კომფორტულად იგრძნონ და ჰარმონიაში იყვნენ სხეულთან.

აქ მოცემულია ხუთი ძირითადი მითითება, რომელიც უნდა დაიცვათ 60 წელს გადაცილებული ადამიანებისთვის მენიუს დაგეგმვისას.

საფეხურები:

საკვები უნდა შეიცავდეს უამრავ ცილას, კვალი ელემენტებს, ვიტამინებს და დიეტა უნდა იყოს დაბალანსებული.

სხეულის დაბერება დაკავშირებულია სხვადასხვა ტიპის ქსოვილების უჯრედების რაოდენობის შემცირებასთან, მათ დეგრადაციასთან. ეს გამოწვეულია რეგენერაციისთვის აუცილებელი საკვები ნივთიერებების არასაკმარისი მონელებით. ამიტომ, რაც უფრო ასაკოვანი ხდება ადამიანი, მით მეტად სჭირდება მიკრო და მაკრო ელემენტები, ცილები, ცხიმები, ნახშირწყლები და ბოჭკოვანი.

ცილების არასაკმარისი მიღება იწვევს სისუსტის განცდას და მუდმივ დაღლილობას. რისკის ქვეშ იმყოფება სხვადასხვა ორგანოს ქსოვილები, მათ შორის ტვინის. სხეულის ზოგადი ფიზიკური ფუნქციები მცირდება, არსებობს ინფექციების გადატანის რისკი.

პროტეინს ორგანიზმი ძირითადად ხორცისგან იღებს, რომელიც ასევე შეიცავს უამრავ კალციუმს და რკინას.კალციუმის ნაკლებობა იწვევს ძვლების მსხვრევადობას, ხოლო ანემია ხდება რკინის დეფიციტის გამო. ამიტომ, ხანდაზმული ადამიანებისთვის აუცილებელია ხორცის ჭამა. რეკომენდებულია ხორცის, თევზის ან ფრინველის კერძის მირთმევა დღეში ერთხელ, ხოლო კვირაში ერთხელ - ღვიძლის. რძე, რძის პროდუქტები, ყველი და კვერცხი ასევე დაგეხმარებათ ცილების, კალციუმის და გარკვეული ვიტამინების ნაკლებობის შევსებაში.

ვიტამინების შეწოვა დაბერების ორგანიზმის სერიოზული პრობლემაა. განსაკუთრებით ხანდაზმულ ადამიანებს სჭირდებათ ვიტამინი A. მას აქვს ანტიოქსიდანტური თვისებები და იცავს უჯრედებს განადგურებისგან. A ვიტამინის ძირითადი წყაროა ცხოველური წარმოშობის პროდუქტები: ღვიძლი, რძე და კვერცხის გული. ხილი და ბოსტნეული შეიცავს ბეტა-კაროტინს, ნივთიერებას, საიდანაც ორგანიზმი A ვიტამინს სინთეზირებს.

განსაკუთრებული ყურადღება უნდა მიექცეს D ვიტამინს. ის აუცილებელია კალციუმის შეწოვისთვის. D ვიტამინის მთავარი წყარო თევზია. შეგიძლიათ დამატებით მიიღოთ შესაბამისი დიეტური დანამატები და, რა თქმა უნდა, უფრო ხშირად გახვიდეთ გარეთ, გაისეირნოთ.

ვიტამინი C აუცილებელია ყველა ადამიანისთვის, განსაკუთრებით ხანდაზმულებისთვის. ის მხარს უჭერს იმუნურ სისტემას და აქტიურ მონაწილეობას იღებს მეტაბოლიზმში. მასში ბევრია ბულგარული წიწაკა, ციტრუსები, ბროკოლი, კივი, მარწყვი და პომიდორი.

ვიტამინი B12 ასევე ძალიან მნიშვნელოვანია ხანდაზმული ადამიანების ჯანმრთელობისთვის. კუჭში მარილმჟავას სეკრეციის დარღვევის გამო, ის უარესად შეიწოვება საკვებიდან. მისმა ნაკლებობამ შეიძლება გამოიწვიოს სიცოცხლისუნარიანობის დაქვეითება, პიროვნების ფსიქოლოგიური ცვლილებები და შემაერთებელი ქსოვილის დარღვევები.

საკვები უნდა შეიცავდეს იმ კალორიების რაოდენობას, რაც უზრუნველყოფს ხანდაზმული ადამიანის ენერგეტიკულ ხარჯებს.

რაც უფრო ასაკოვანი ხდება ადამიანი, მით უფრო ნაკლებ კალორიას მოიხმარს. ნორმა არის 1800 კკალ (ქალებისთვის) 2200 კკალამდე (მამაკაცებისთვის). სიბერეში, არასრულფასოვანი კვების გამო ადამიანები ხშირად ჭარბწონიანები არიან ან პირიქით, განიცდიან წონის ნაკლებობას. ნორმალური წონის დასაბრუნებლად აუცილებელია სათანადო კვება. ზოგჯერ ამის გაკეთება რთულია, რადგან პრობლემა ფსიქოლოგიური ხასიათისაა.

საკვებთან ერთად უნდა მიეწოდოს საკმარისი სითხე.

ხანდაზმული ადამიანების ორგანიზმში სითხის რაოდენობა დამოკიდებულია მეტაბოლური პროდუქტების გამოყოფაზე. მსხვილ ნაწლავში ლორწოს რაოდენობის შემცირებით და გაუწყლოებით, ხანდაზმულ ადამიანებში შეკრულობა იშვიათი არ არის. სითხის უკმარისობის გამო ჩნდება შარდსასქესო სისტემის პრობლემებიც. შარდი უფრო კონცენტრირებული და საჭიროზე ნაკლები ხდება და თირკმელები იწყებენ მძიმე მუშაობას. ამ პრობლემების თავიდან ასაცილებლად, თქვენ უნდა დალიოთ საკმარისი სითხე წყლის, ჩაის, წვენების, სუპებისგან. ასევე სასარგებლოა მოხარშული ან გამომცხვარი ბოსტნეულისა და ხილის ჭამა.

საჭმლის მომზადებისას შეგიძლიათ და უნდა დაამატოთ საკვების მცირე რაოდენობით სხვადასხვა სანელებლები.

სანელებლები აჩქარებენ ნივთიერებათა ცვლას, რაც ეხმარება ორგანიზმს საკვები ნივთიერებების უკეთ ათვისებაში, ასევე საკვებს გემრიელს ხდის და ხელს უწყობს მადას. რა თქმა უნდა, მნიშვნელოვანია სანელებლებთან სიფრთხილე, რადგან მათ შეიძლება ჰქონდეთ გამოყენების უკუჩვენებები.

უნდა დაიცვათ კვების რეჟიმი

კვების ერთ-ერთი მთავარი წესი ნებისმიერ ასაკში არის რეჟიმის დაცვა. ხანდაზმული ადამიანისთვის სასურველია დღეში ხუთჯერ ჭამა: საუზმე, სადილი, ხემსი, შუადღის ჩაი და ვახშამი. და უმჯობესია ჭამა გარკვეულ საათებში - ასე რომ საკვები უფრო სრულად შეიწოვება.

 

წყარო: rogor.ge

მეტის ნახვა